PANELLAKÁSBAN LÉVŐ FALVÁGÁS ESETÉN, HA ACÉLGERENDÁT IS BE KELL ÉPÍTENI, MINDEN ESETBEN SZÜKSÉG VAN TŰZVÉDELEMRE?

Minden olyan falvágás alkalmával, ahol az engedélyeztetési tervdokumentációban meghatároznak tűzvédelmi bevonat készítését, elengedhetetlen! Abban az esetben viszont, ha a tűzvédelem nem feltétele a falvágásnak (ill. az acélgerendás megerősítésnek) azt javaslom, hogy ne bolygassák a témát. Ugyanis, ha egy terv megkapja a jogerőre emelkedett építési engedélyt (még ha az építési hatóság hibázott is) már nem köthet bele a hivatal. A statikai vizsgálat eredményeként (bármilyen okból is) a tervekből ha kimarad a tűzvédelem, akkor a tűzvédelmi dokumentáció alól mentesülhetünk. Összefoglalva: panellakások de egyéb társasházak vagy más ingatlanok és létesítmények esetében is a falvágások alkalmával beépített gerendák tűzvédelmi bevonata minden esetben szükséges de a legális dokumentációra (hitelesített tűzvédelmi cég által) csak abban az esetben van szükség ha azt a szakhatóság kéri. Tehát ha az építési engedély részét nem képezte a tűzvédelmi leírás, akkor nem szükséges annak dokumentálása. Panelvágások esetében szigorúbb a hatóság álláspontja és a használatbavételi engedély érdekében célszerű be is tartani az előírásokat!

A STATIKUS ÁLTAL TERVEZETT KIVÁLTÁSI FORMÁTÓL EL LEHET TÉRNI?

Minden esetben van rá lehetőség, hogy a tervezett kiváltáson változtassunk. Előfordul, hogy a tervező más szempontok alapján készíti el a kiváltás módját mint ami a megrendelőnek fontos. Ilyen eset pl. amikor falon kívüli megerősítést tervez a statikus de a megrendelő jobban szeretné, hogy a kiváltás a falsíkon belül legyen. Ezeket az elvárásokat célszerű még a tervezés előtt egyeztetni a statikussal és így az első verzió is lehet tökéletes! Fontos, hogy a falvágás, betonvágás vagyis a nyílás mérete is változhat a kiváltási módszer változtatásával!

AZ ÁTHIDALÁSHOZ SZÜKSÉGES ACÉLGERENDÁK KISZÁLLÍTÁSÁBAN TUDNAK SEGÍTENI?

Teljes kivitelezés esetén, amikor a falvágás ill. betonvágás, a kiváltás építése, anyagbeszerzés, tűzvédelmi bevonat készítés, statika, stb. a megbízásunkban szerepel az anyagok kiszállítását saját teherautóinkkal mi intézzük! Abban az esetben ha saját beszerzést szeretnének a tisztelt megrendelőink velünk leszállíttatni, fuvardíjjal kell számolni amit minimum 5000 Ft/fuvar vagy maximum 85.- Ft/km áron vállalunk!

ACÉLGERENDÁK TŰZVÉDELMI BEVONATÁT IS EL TUDJÁK KÉSZÍTENI?

A tűzvédelmi bevonatok készítését csak arra engedéllyel rendelkező személy végezheti! Cégünk szoros kapcsolatban áll tűzvédelmi specialistákkal, akikkel együtt dolgozva (szerződéses viszonyban) minden tűzvédelmi munkát el tudunk végezni és azokat le is tudjuk dokumentálni! Megfelelő engedélyek hiányában a hatóságok nem veszik át a tűzvédelmi munkát és így nem kap a tulajdonos használatbavételi engedélyt, ezért ezt komolyan kell venni! Az olyan falvágási munkák, ahol tűzvédelemre is szükség van biztosan építési engedély kötelesek. Az építési engedély köteles falvágási munkák megkövetelik, hogy minden szabályosan történjen. Az utólagos rendezése a “papírmunkának” minden esetben költségesebb mint a kezdetektől legálisan kezelt falvágás.

MINŐSÉGI TANÚSÍTVÁNYT TUDNAK ADNI A FELHASZNÁLT ANYAGOKRÓL?

Csak és kizárólag minősített anyagokkal dolgozunk! A minőségi ill. megfelelőségi tanúsítvány minden esetben rendelkezésünkre áll és adott esetekben azokat fel is töltjük az e-naplóba! A falvágás csak így lehet teljes!

ACÉLSZERKEZET KIVÁLTÁS ÉPÍTÉSÉT MENNYIÉRT VÁLLALJÁK?

Általában az előírt anyagok beszerzési árát vehetjük alapul. A beépítés munkadíja kb. megegyezik az anyagárral, de ez nem minden esetben van így! Lehet pl. bonyolult munka kevés anyaggal stb., ezt kérem inkább csak megközelítő árnak tekintsék! A lakatosmunkák kivitelezési ára a beépítendő anyagmennyiség és a kiegészítő munkák (dűbelezés, alapozás, festés stb.) alapján számítható ki. Javaslom, hogy a falvágáshoz készített statikai tervet küldjék el e-mail-ben és elkészítjük a kalkulációt.

FŐFAL ESETÉBEN, HOGYAN LEHET ELKERÜLNI AZ ACÉL MEGERŐSÍTÉST?

Minden esetben érdemes egyeztetni a statikussal még a tervezés előtt. Bármilyen falvágási munkáról is legyen szó, ha főfalat érint, az nagy valószínűséggel megerősítést igényel. A falvágás megterveztetése előtt meg kell említeni a tervező statikusnak, hogy mondjon alternatívát kiváltás nélküli nyílásra. Leginkább a nyílás elhelyezkedése és mérete a mérvadó.