Falvágásnál szeretném megspórolni a tűzvédelmet. Lehetséges ez?

Ha a falvágás feltétele, hogy kiváltást építünk be és azt le kell kezelni tűz ellen, akkor sajnos már nem tehetünk semmit. Abban az esetben viszont ha a még a falvágás tervezése előtt megbeszéljük a statikussal, hogy olyan áthidalót alkalmazzon amit nem kell tűz ellen védeni. Pl. olyan falvágás alkalmával, ahol használható kerámia, beton vagy egyéb áthidaló, elkerülhető a tűzvédelmi bevonatok készítése! Természetesen az engedélyeztetés sem olcsó, a falvágás is költséges és a tűzvédelem 50.000.- Ft +ÁFA díja már csak hab a tortán, megértem ha meg szeretnék spórolni.

FALVÁGÁS ESETÉN, HA LÉPCSŐN KELL LEHORDANI A TÖRMELÉKET, AZT IS VÁLLALJÁK?

Bármilyen falvágás, betonvágás vagy bontás esetén vállaljuk a keletkezett építési törmelék deponálását! Abban az esetben, ha lépcsőn lehet csak a falvágásból, bontásból eredő építési hulladékot letermelni, az első emelet felett felárat számolunk fel. Minden falvágással, betonvágással vagy bontással kapcsolatos munka árajánlatában (ha a tisztelt Megrendelő kéri) külön modulként szerepel a sittszállítás. Előre érdemes leegyeztetni, hogy a falvágás vagy bontás pl. a 3.emeleten lesz esedékes de lift használata nem lehetséges így ha igényt tartanak a törmelék elszállítására is az árajánlat már a lépcsőn történő letermelés alapján lesz kiszámolva! 4. em. vagy az felett érdemes a csigás anyagmozgatást is számításba venni – természetesen ez a sitt mennyiségétől is függ. Nagyobb bontás, ill. falvágás esetén elképzelhető, hogy a csigás megoldás hatékonyabb mint a lépcsőzés!

FALVÁGÁS ÉS BETONFÚRÁS PANELLAKÁSOK ESETÉBEN - NEM IS OLYAN EGYSZERŰ!?

Társasházak, szövetkezeti épületek, közös tulajdont képező területek esetében a falvágás bizony komoly szabályokhoz kötött. Természetesen csak abban az esetben kell kiemelten körültekintően eljárnunk ha a módosítani kívánt szerkezet főfal, tartófal, merevítő fal, stb… válaszfalak a legtöbb esetben az ésszerű statikai kereteken belül kedvünk szerint szabható, vágható, fúrható. Ha főfal az már komolyabb helyzet. Főfalak vágása esetében mindig építési engedélyhez kötött az átalakítás ami mire minden gömbölyű már belekerült 150-160E Ft-ba. Ez csak a papírmunka tervezéstől az e-napló lezárásáig! A naplózás után jön még a használatbavételi eljárás de az már a hatóság automatikus eljárása ami láss csodát már nem kerül több pénzünkbe. Még szerencse! Már így is egy kisebb vagyon! A tapasztalatok szerint a falvágás kivitelezésének költségei nem térnek el jelentősen a dokumentáció költségeitől – hozzáteszem átlagos méretű nyílások esetében (1000x2100mm 150mm vastag fal esetében).

Acélgerendás megerősítés tűzvédelme, ma már minden esetben előírás. Ha nincs benne az engedélyeztetési dokumentumokban, akkor is pótolnunk kell majd hiánypótlás keretein belül különben nem kapjuk meg a használatbavételi engedélyt! Erre figyeljünk oda! Fontos!

Mi a helyzet a fúrásokkal? A fúrás eltérő kivitelezési forma és egészen más statikai hatása van egy épületre mint egy nagyobb nyílás kivágása. A technológia ugyan azon az elven működik. A legtöbb esetben egy vízhűtéses, gyémántbetétes vágó, vagy fúró szegmens dolgozik, ami rezonanciamentesen forgácsolja a betont és egyúttal a vasalást is! Na ezért olyan jó és drága ez a technológia! Ha fúrásról van szó (pl. szellőző furat homlokzati falon) nem kell különösebben aggódnunk a statikai követelmények miatt. Panellakások és egyéb lakossági igények esetén nem lehet olyan extrém a helyzet, hogy szükség legyen statikai vizsgálatra (általában 110-160mm közötti furatok – ezek nem jelentenek problémát)!

Természetesen minden munka előtt célszerű inkább körültekintően eljárni és ha már mi nem értünk a procedúrához, akkor legalább bízzunk meg olyat aki igen.

A legjobb és leggördülékenyebb eljárás ami egyben a legkényelmesebb is ha egy kézben van a kivitelezés így leveszik a terhek nagy részét a vállunkról (ügyintézés, utánajárás tekintetében).

A folyamat összefoglalása építési engedélyhez kötött falvágás, betonvágás esetén:

–          statikai vizsgálat majd az engedélyeztetési anyag összeállítása.

–          Önkormányzat – engedélyeztetés – lehetőleg várjuk meg a jogerős építési engedélyt és csak utána kezdjük meg a munkát így elkerülhető a hatóság igencsak borsos büntetése.

–          jöhet a kivitelezés de előtte e-naplót kell igényelni annak a személynek a nevére akinek az építési engedélyt kiállították (ügyfélkapu kell hozzá!)

–          elkészül a munka, kész van az acélgerendás megerősítés és a tűzvédelmi bevonat – le lehet zárni az e-naplót.

–          jelezni kell a hatóság felé, hogy minden elkészült, ellenőrzik az e-naplót és ha mindent rendben találnak sok esetben a személyes megtekintésre már nincs is szükség (abban az esetben ha látják, hogy minden profi módon lett lebonyolítva).

–          megkapjuk a használatbavételi engedélyt.

–          BOLDOGSÁG! 🙂

Lehetne ennél egyszerűbb? Igen, de nem valószínű, hogy valaha is az lesz. Ha nyílást szeretnénk főfalban ezzel meg kell békélnünk!

 

FALVÁGÁS ÉS BETONFÚRÁS PANELLAKÁSOK ESETÉBEN - NEM IS OLYAN EGYSZERŰ!?

PANEL FALBONTÁS ESETÉBEN A MERŐLEGES FALAKNÁL TELJESEN SIMÁK LESZNEK A FELÜLETEK?

Válaszfalak esetében a panel falak bontása után a legtöbb esetben a merőleges panelfal teljesen sík (vagyis egy síkot képez) így a végeredmény teljesen sík, sima felület lesz.

A panel falak bontásánál az ár a falak darabolását tartalmazza, mivel a falak találkozásánál nem kell elvágni a két elemet egymástól.

A válaszfal panel teljesen külön eleme az épületnek, leggyakrabban csak a sarokpontokban van rögzítve betonvas hurkok összehegesztésével. Ritka esetekben előfordul, hogy a panelfal a rá merőleges főfalba egy mélyedésbe (horonyba) van beültetve, ill. előfordulhat az is, hogy több helyen össze van rögzítve a födémmel és az oldalfalakkal csavarok vagy betonvasak alkalmazásával. Bármilyen megoldással is rögzítették a kibontott falakat, a végeredmény csak sík, tökéletesen sima felület lehet!

KÜLÖN BONTÁSI MUNKÁKAT IS VÁLLALNAK?

Igen, burkolatok ill. nem vasbeton falak bontását is vállaljuk abban az esetben is, ha falvágást vagy magfúrást nem igénylő munkaterületen dolgozunk.

Csempe bontás vagy laminált padló, pvc, padlószőnyeg, stb… különböző burkolatok bontását is elvégezzük! Minden munkánkkal kapcsolatosan az építési hulladék elszállítását is elvállaljuk ha igény van rá. Sok esetben válaszfalak (pl. tégla, ytong, gipsz, gipszkarton, stb.) vágás nélkül is bonthatók, így csak a bontás árát számítjuk fel, nincs vágási költség!

ABOUT WALLCUT HOW MUCH QUANTITY DISCOUNTS CAN I EXPECT?

Residential and industrial works price of concrete cutting fundamentally different counting method. However, if you work in retail so as to industrial volumes matter is industrial tariffs according to our calculations, of course (which is better, as he crossed the square and cut the length of the calculation basis)! Retail ordering, labor, 10% discount on more than 100 000 HUF is eligible! BUT!In all cases it is advisable to request a custom quote, since many factors can change the cost of labor! Matter of accessibility, the equipment, covering the geographic location (distance), fate and the generation of debris, special needs (eg developing arch), the composite work (restoration, steel structure, bridge, etc), the implementation difficulties or, on the contrary, when the specific work is easy. The calculator will show a guide price, which in many cases for retail wallcut show a higher amount than the actual fees! Therefore, it is certain, if the customers ask for a specific quote!

FALBONTÁS ESETÉN HOGYAN SZÁMOLHATÓ KI A MUNKADÍJ?

Abban az esetben, ha vágás nélkül elbontható egy falazat, a munkadíj pontos meghatározásához kérjen ajánlatot tőlünk! A számításhoz szükség van a fal vastagságára, szélességére, magasságára és az anyagára. Tégla falaknál a bontás kézi erővel is történhet de vasalt beton esetében 6-7 cm felett a bontás csak dinamikus eszközökkel, vésőgéppel kivitelezhető. A bontás minkét esetben másképpen számolható ki. Fontos, hogy bizonyos esetekben a vágás alkalmazása kedvezőbb, mint a bontás!

FALVÁGÁSSAL PÁRHUZAMOSAN A BONTÁSI MUNKÁKAT IS EL TUDJÁK VÉGEZNI?

Komplex munkák (falvágás-fúrás és bontás) esetén javasolni is szoktuk, hogy ha lehetséges, párhuzamosan és folytonosan (a házirend betartása mellett), gyorsan bonyolítsuk le az összes beavatkozást. Így kevesebb bosszúságot okozunk a többi lakónak! Egy átlagos 55 nm-es lakásban a bontás és a vágás (esetleg fúrás) az eddigi tapasztalataink szerint 2-3 nap alatt lezajlik.

BETONVÁGÁSNÁL MILYEN MÉRTÉKŰ MENNYISÉGI KEDVEZMÉNYEKRE SZÁMÍTHATOK?

Lakossági és ipari munkáknál a betonvágás árát alapvetően más módszerrel számoljuk. Ha azonban a lakossági munka oly mértékű, hogy ipari volumennek számít, akkor természetesen ipari árszabás szerint kalkulálunk (ami kedvezőbb, mivel az átvágott négyzetméter és nem a vágási hossz a számítás alapja)! Lakossági megrendelésnél, ami 100 E Ft-ot meghaladó munka, az 10% árengedményre jogosult! DE! Minden esetben célszerű egyedi árajánlatot kérni, mert rengeteg tényező módosíthatja a munkadíjat! Számít a hozzáférhetőség, a berendezettség, a burkolatok, a földrajzi elhelyezkedés (távolság), a keletkezett törmelék sorsa és mennyisége, egyedi igények (pl. boltív kialakítása), az összetett munkák (helyreállítás, acélszerkezet, kiváltásépítés stb.), a kivitelezés nehézsége vagy éppen ezzel ellentétben, ha kifejezetten könnyű munkáról van szó. A kalkulátor egy irányárat mutat, ami sok esetben a lakossági falvágások esetében magasabb összeget mutat mint a tényleges munkadíj! Ezért az a biztos, ha konkrét árajánlatot kérnek a megrendelők!

MIT TEGYEK, HA A PANELLAKÁSOMBAN NEM ENGEDÉLYEZNEK SEMMILYEN FALVÁGÁST?

Panelépületek esetében nagyon fontos tudnunk, hogy az engedélyeztetés egy igen kényes kérdés. Hivatalosan, ha válaszfalat kívánunk módosítani, akkor a panelkivágáshoz nem kell engedély. Ha azonban a „ház” nem járul ehhez hozzá, akkor célszerű a helyi önkormányzat építésügyi osztályát felkeresni és onnan kérni segítséget. Ez esetben ugyan nem kell engedély, de a közös képviseletet, gondnokot vagy szövetkezeti elnököt meg kell győzni valamivel. Új tulajdon esetén az új tulajdonos sok esetben azért veszi meg az adott lakást, mert szeretné átalakítani. Az átalakítások a legtöbb esetben betonvágással és betonfúrással járhatnak. Ha ezt viszont nem engedik a lakók és a kompetens személyek, akkor kénytelenek vagyunk megkerülni ezeket az akadályokat és a jogi lehetőségeinket célszerű bevetni. Panelokban tulajdonképpen minden nyílás kivitelezhető a statikai szabályok betartásával (pl. megfelelő kiváltás beépítésével). Tehát, ha akadályba ütközik a folyamat, akkor első körben javaslom az építési osztályt. Ha szükséges szerezzenek be statikai szakvéleményt, ami leírja a kívánt átalakítás oly módon történő kialakítását, hogy az ne roncsolja az épület állékonyságát és szerkezetét. Problémás házak esetén az ügyintézés igencsak elhúzódhat de ez esetben sem lehet több 4-6 hétnél!

MERŐLEGES FALAK TALÁLKOZÁSÁNÁL MENNYIRE LEHET KÖZEL FÚRNI A SAROKHOZ?

Betonfúrás, falfúrás esetén is lehetséges közvetlenül a sarokban fúrni!

BETONFÚRÁSNÁL MEKKORA KERESZTMETSZETET LEHET ÁTFÚRNI?

Betonfúrásnál a magfúrógépeink több méteres keresztmetszetet is képesek átfúrni, de ez nagyban függ a kívánt furatátmérőtől!

MILYEN ÁRAMELLÁTÁS SZÜKSÉGES A FALFÚRÓ GÉPEKHEZ?

A 220 V-os betonfúró gépeinknek 1×16 Amperre van szükségük, a 380 V-os gépek pedig 3×16 Ampert igényelnek

MILYEN HATÁRIDŐVEL TUDNAK BETONFÚRÁS MUNKÁT VÁLLALNI?

Betonfúrás esetén egy héten belül fel tudunk vonulni. Ha 1-2 furatról van csak szó, néhány napon belül is lehetséges!

MERŐLEGES FALAK TALÁLKOZÁSÁNÁL MENNYIRE LEHET KÖZEL VÁGNI A SAROKHOZ?

A falvágás, betonvágás aljzat, mennyezet, födém és oldalfal esetén is nullára is lehetséges.

IPARI BETONVÁGÁSI MUNKÁK ESETÉN A KELETKEZETT TÖRMELÉK ELSZÁLLÍTÁSA MENNYIBE KERÜL?

betonvágásból származó törmelék mozgatása és elszállítása alap esetben 35 000 Ft köbméterenként. Ha 2-4. emelet közötti szintről kell lépcsőn lehordani, akkor 50 000 Ft köbmétere. 4. emelet fölött egyedi megbeszélés szükséges!

HA GYENGE AZ ÁRAMELLÁTÁS, MIT LEHET TENNI?

Abban az esetben, ha nem megfelelő a falvágógépeknek a rendelkezésre álló villanyrendszer kiépítése, akkor lehetőség van a hálózat ideiglenes átépítésére, “áthidalására”, illetve – legvégső esetben – aggregátor beállítása is lehetséges.

BETONVÁGÁSNÁL MEKKORA KERESZTMETSZETET LEHET ÁTVÁGNI?

Betonvágásnál a rendelkezésünkre álló gyémánttárcsás falvágó gépekkel maximum 80 cm vastag falat lehet átvágni.

PANELKIVÁGÁS ESETÉN A FALBAN LÉVŐ VILLANYVEZETÉKEKKEL MI A TEENDŐ?

Panellakásokban végzett betonvágás, ill. fúrás esetén a vezetékeket kötődobozig visszahúzzuk, így a falvágás előtt nem szükséges villanyszerelőt hívni! A legtöbb esetben ez plusz költséget sem jelent.

FALVÁGÁS, BETONVÁGÁS ESETÉN A STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY MENNYIBE KERÜL?

A statikai terv munkadíja az alapján változhat, hogy milyen mértékű dokumentációra van szükség. Kisebb falvágási munkák statikai tervezése 10-15 000 Ft, míg a nagyobb volumenű szakvélemények 40-50 000 Ft-ba is kerülhetnek (pl. acélkiváltás tervezése is szükséges, építési engedélyhez kötött dokumentációt kell készíteni a falvágáshoz).

A FALVÁGÁS ENGEDÉLYEZÉSE MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE?

Betonvágás engedélyezése (elsősorban panellakásokban) az időigényesebb. Ez 2-4 hetet is igénybe vehet a helyi építésügyi osztály terheltségétől függően. Társasházakban történő falvágás (tégla főfal esetén) általában gyorsabban lezajlik. Minden esetben célszerű az önkormányzatnál érdeklődni.

FALVÁGÁSNÁL LEHETSÉGES A MEGLÉVŐ BURKOLATOK MEGÓVÁSA?

Előfordul, hogy olyan munkaterületen dolgozunk, ahol a padlóburkolatok, ill. fali csempék falvágás vagy fúrás után is megmaradnak. A hidegburkolatok vághatóak, de a mázas lapok vágott élei nagy valószínűséggel károsodnak, amiket élvédőzéssel el lehet takarni. Teljes falak kivételénél a fal melletti közvetlen sort érdemes felszedni és vágás után javítani, pótolni. Nagyban befolyásolja a végeredményt a burkolás minősége! Melegburkolatoknál a laminált padló, ami veszélyeztet. Ez esetben is a legfontosabb tényező a laminált parkettalapok minősége. Természetesen mi mindent megteszünk, hogy ilyen esetekben megóvjuk a burkolatokat!

MENNYI VIZET HASZNÁLNAK A FALVÁGÓ, FALFÚRÓ GÉPEK? PANELBAN KELL TARTANI AZ ELÁZTATÁSTÓL?

60 literes, nagy teljesítményű elszívókkal dolgozunk. Panellakásokban – a legtöbb esetben – a falvágás alatt nem szokott megtelni az elszívó tartálya. Kisebb munkák esetén (pl. válaszfal-eltávolítás) gyakran 10-15 liter víz felhasználásával elkészül a munka. A felhasznált vizet a munka során folyamatosan elszívjuk! Az eláztatásnak minimális az esélye, eddig nem volt rá példa!

MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE A VÁGÁS?

Egy átlagos munka pl. panellakásban általában egy napot igényel. Válaszfalak eltávolítása – még 1-2 nagyobb fal esetén is – egy napon belül kivitelezhető. Átadó ablakok és közlekedők vágása szintén belefér egy munkanapba. Minden konkrét munkával kapcsolatban szívesen adunk információt a kivitelezés várható időtartamáról!

MILYEN HANGOS A FALVÁGÓGÉP, MAGFÚRÓGÉP?

A falvágás, betonvágás és fúrás természetesen zajjal jár. Ez a zaj azonban nem magasabb, mintha a munkaterületen egy sarokcsiszoló (flex) üzemelne. Társasházakban a lakók véleménye, hogy kevésbé zavaró a vágás, illetve a fúrás, mint a vésés vagy az ütvefúrás.

A FALVÁGÁSHOZ STATIKAI SZAKVÉLEMÉNYT NEKEM KELL BESZEREZNI?

A statikai terv beszerzése bizony a megrendelő (tulajdonos) feladata. Olyan szakképzett és tapasztalt statikust (elfogadható áron) – akivel együtt dolgozunk – azonban tudunk ajánlani!

A BETONVÁGÁS NAGYON NAGY PORRAL ÉS KOSSZAL JÁR? VÁGÁS UTÁN KELL FESTENI?

A vizes gépeknek köszönhetően a vágás mérsékelt porral és az elszívónak köszönhetően kevés kosszal megúszhat. A tisztasági festés azonban elkerülhetetlen!

VÁLASZFALAK VÁGÁSÁHOZ KELL ENGEDÉLY?

Válaszfalak engedély nélkül vághatók és bonthatók, de a magas zajterhelés miatt a lakókat és a közös képviselőt/szövetkezeti elnököt célszerű értesíteni!

12 CM VASTAG FAL VÁGÁSÁHOZ KELL ENGEDÉLY PANELBAN?

A 12 cm vastagságú falak a legtöbb esetben ún. haránttartó falak, amik nem teljes értékű főfalnak számítanak. Minden ilyen fal részlegesen kivágható (pl. közlekedő és átadó). A nyílás mérete határozza meg, hogy kiváltást szükséges-e beépíteni. Ha a fal viszont csak válaszfalként funkcionál (pl. Bp. XIV. ker. több 10. em-es épületében), akkor engedély nélkül vágható.

FŐFALAT LEHET VÁGATNI?

Minden főfalat lehet részlegesen módosítani de a változtatás mértékének meghatározásához a statikai terv minden esetben elengedhetetlen. Főfalak vágásánál acélszerkezetes kiváltásra is szükség lehet ill. valamilyen áthidalásra. Ezeket a kiváltásokat szintén a statikus határozza meg!

MILYEN KÖLTSÉGEKKEL JÁR AZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY?

Falvágás előtt, ha főfalat szeretnének kivágatni az építési engedély köteles. Az építési engedélyhez tervet kell benyújtani amit három szaki állít össze, a statikus, az építész mérnök és a tűzvédelmi szakember. Ennek összköltsége 130-150E Ft (ebben már az Önkormányzat felé fizetendő illeték is benne van). Majd e-naplóra (azaz elektronikus építési naplóra) is szükség van, aminek a vezetése és igénylési díja a felelős műszaki vezető díjával együtt 18-20E Ft. Végül a használatbavételi eljárás is illeték köteles 15-20E Ft. Valamint, ha acélgerendás megerősítéssel jár a falvágás, akkor annak tűzvédelme 63.500.- Ft. Ez minden!