KÉRDÉSEK/VÁLASZOK

12 cm vastag fal vágásához kell engedély panelban?

A 12 cm vastagságú falak a legtöbb esetben ún. haránttartó falak, amik nem teljes értékű főfalnak számítanak. Minden ilyen fal részlegesen kivágható (pl. közlekedő és átadó). A nyílás mérete határozza meg, hogy kiváltást szükséges-e beépíteni. Ha a fal viszont csak válaszfalként funkcionál (pl. Bp. XIV. ker. több 10. em-es épületében), akkor engedély nélkül vágható.

A betonvágás nagyon nagy porral és kosszal jár? Vágás után kell festeni?

A vizes gépeknek köszönhetően a vágás mérsékelt porral és az elszívónak köszönhetően kevés kosszal megúszhat. A tisztasági festés azonban elkerülhetetlen!

A falvágás engedélyezése mennyi időt vesz igénybe?

Betonvágás engedélyezése (elsősorban panellakásokban) az időigényesebb. Ez 2-4 hetet is igénybe vehet a helyi építésügyi osztály terheltségétől függően. Társasházakban történő falvágás (tégla főfal esetén) általában gyorsabban lezajlik. Minden esetben célszerű az önkormányzatnál érdeklődni.

A falvágáshoz statikai szakvéleményt nekem kell beszerezni?

A statikai terv beszerzése bizony a megrendelő (tulajdonos) feladata. Olyan szakképzett és tapasztalt statikust (elfogadható áron) – akivel együtt dolgozunk – azonban tudunk ajánlani!

About wallcut how much quantity discounts can I expect?

Residential and industrial works price of concrete cutting fundamentally different counting method. However, if you work in retail so as to industrial volumes matter is industrial tariffs according to our calculations, of course (which is better, as he crossed the square and cut the length of the calculation basis)! Retail ordering, labor, 10% discount on more than 100 000 HUF is eligible! BUT! In all cases it is advisable to request a custom quote, since many factors can change the cost of labor! Matter of accessibility, the equipment, covering the geographic location (distance), fate and the generation of debris, special needs (eg developing arch), the composite work (restoration, steel structure, bridge, etc), the implementation difficulties or, on the contrary, when the specific work is easy. The calculator will show a guide price, which in many cases for retail wallcut show a higher amount than the actual fees! Therefore, it is certain, if the customers ask for a specific quote!

Betonvágásnál mekkora keresztmetszetet lehet átvágni?

Betonvágásnál a rendelkezésünkre álló gyémánttárcsás falvágó gépekkel maximum 80 cm vastag falat lehet átvágni.

Betonvágásnál milyen mértékű mennyiségi kedvezményekre számíthatok?

Lakossági és ipari munkáknál a betonvágás árát alapvetően más módszerrel számoljuk. Ha azonban a lakossági munka oly mértékű, hogy ipari volumennek számít, akkor természetesen ipari árszabás szerint kalkulálunk (ami kedvezőbb, mivel az átvágott négyzetméter és nem a vágási hossz a számítás alapja)! Lakossági megrendelésnél, ami 100 E Ft-ot meghaladó munka, az 10% árengedményre jogosult! DE! Minden esetben célszerű egyedi árajánlatot kérni, mert rengeteg tényező módosíthatja a munkadíjat! Számít a hozzáférhetőség, a berendezettség, a burkolatok, a földrajzi elhelyezkedés (távolság), a keletkezett törmelék sorsa és mennyisége, egyedi igények (pl. boltív kialakítása), az összetett munkák (helyreállítás, acélszerkezet, kiváltásépítés stb.), a kivitelezés nehézsége vagy éppen ezzel ellentétben, ha kifejezetten könnyű munkáról van szó. A kalkulátor egy irányárat mutat, ami sok esetben a lakossági falvágások esetében magasabb összeget mutat mint a tényleges munkadíj! Ezért az a biztos, ha konkrét árajánlatot kérnek a megrendelők!

Falbontás esetén hogyan számolható ki a munkadíj?

Abban az esetben, ha vágás nélkül elbontható egy falazat, a munkadíj pontos meghatározásához kérjen ajánlatot tőlünk! A számításhoz szükség van a fal vastagságára, szélességére, magasságára és az anyagára. Tégla falaknál a bontás kézi erővel is történhet de vasalt beton esetében 6-7 cm felett a bontás csak dinamikus eszközökkel, vésőgéppel kivitelezhető. A bontás minkét esetben másképpen számolható ki. Fontos, hogy bizonyos esetekben a vágás alkalmazása kedvezőbb, mint a bontás!

Falvágás és betonfúrás panellakások esetében - nem is olyan egyszerű!?

Társasházak, szövetkezeti épületek, közös tulajdont képező területek esetében a falvágás bizony komoly szabályokhoz kötött. Természetesen csak abban az esetben kell kiemelten körültekintően eljárnunk ha a módosítani kívánt szerkezet főfal, tartófal, merevítő fal, stb… válaszfalak a legtöbb esetben az ésszerű statikai kereteken belül kedvünk szerint szabható, vágható, fúrható. Ha főfal az már komolyabb helyzet. Főfalak vágása esetében mindig építési engedélyhez kötött az átalakítás ami mire minden gömbölyű már belekerült 150-160E Ft-ba. Ez csak a papírmunka tervezéstől az e-napló lezárásáig! A naplózás után jön még a használatbavételi eljárás de az már a hatóság automatikus eljárása ami láss csodát már nem kerül több pénzünkbe. Még szerencse! Már így is egy kisebb vagyon! A tapasztalatok szerint a falvágás kivitelezésének költségei nem térnek el jelentősen a dokumentáció költségeitől – hozzáteszem átlagos méretű nyílások esetében (1000x2100mm 150mm vastag fal esetében).

Acélgerendás megerősítés tűzvédelme, ma már minden esetben előírás. Ha nincs benne az engedélyeztetési dokumentumokban, akkor is pótolnunk kell majd hiánypótlás keretein belül különben nem kapjuk meg a használatbavételi engedélyt! Erre figyeljünk oda! Fontos!

Mi a helyzet a fúrásokkal? A fúrás eltérő kivitelezési forma és egészen más statikai hatása van egy épületre mint egy nagyobb nyílás kivágása. A technológia ugyan azon az elven működik. A legtöbb esetben egy vízhűtéses, gyémántbetétes vágó, vagy fúró szegmens dolgozik, ami rezonanciamentesen forgácsolja a betont és egyúttal a vasalást is! Na ezért olyan jó és drága ez a technológia! Ha fúrásról van szó (pl. szellőző furat homlokzati falon) nem kell különösebben aggódnunk a statikai követelmények miatt. Panellakások és egyéb lakossági igények esetén nem lehet olyan extrém a helyzet, hogy szükség legyen statikai vizsgálatra (általában 110-160mm közötti furatok – ezek nem jelentenek problémát)!

Természetesen minden munka előtt célszerű inkább körültekintően eljárni és ha már mi nem értünk a procedúrához, akkor legalább bízzunk meg olyat aki igen.

A legjobb és leggördülékenyebb eljárás ami egyben a legkényelmesebb is ha egy kézben van a kivitelezés így leveszik a terhek nagy részét a vállunkról (ügyintézés, utánajárás tekintetében).

A folyamat összefoglalása építési engedélyhez kötött falvágás, betonvágás esetén:

  1. statikai vizsgálat majd az engedélyeztetési anyag összeállítása.
  2. Önkormányzat – engedélyeztetés – lehetőleg várjuk meg a jogerős építési engedélyt és csak utána kezdjük meg a munkát így elkerülhető a hatóság igencsak borsos büntetése.
  3.  jöhet a kivitelezés de előtte e-naplót kell igényelni annak a személynek a nevére akinek az építési engedélyt kiállították (ügyfélkapu kell hozzá!)
  4. elkészül a munka, kész van az acélgerendás megerősítés és a tűzvédelmi bevonat – le lehet zárni az e-naplót.
  5. jelezni kell a hatóság felé, hogy minden elkészült, ellenőrzik az e-naplót és ha mindent rendben találnak sok esetben a személyes megtekintésre már nincs is szükség (abban az esetben ha látják, hogy minden profi módon lett lebonyolítva).
  6. megkapjuk a használatbavételi engedélyt.
  7. BOLDOGSÁG! 🙂

Lehetne ennél egyszerűbb? Igen, de nem valószínű, hogy valaha is az lesz. Ha nyílást szeretnénk főfalban ezzel meg kell békélnünk!

Falvágás esetén, ha lépcsőn kell lehordani a törmeléket, azt is vállalják?

Bármilyen falvágás, betonvágás vagy bontás esetén vállaljuk a keletkezett építési törmelék deponálását! Abban az esetben, ha lépcsőn lehet csak a falvágásból, bontásból eredő építési hulladékot letermelni, az első emelet felett felárat számolunk fel. Minden falvágással, betonvágással vagy bontással kapcsolatos munka árajánlatában (ha a tisztelt Megrendelő kéri) külön modulként szerepel a sittszállítás. Előre érdemes leegyeztetni, hogy a falvágás vagy bontás pl. a 3.emeleten lesz esedékes de lift használata nem lehetséges így ha igényt tartanak a törmelék elszállítására is az árajánlat már a lépcsőn történő letermelés alapján lesz kiszámolva! 4. em. vagy az felett érdemes a csigás anyagmozgatást is számításba venni – természetesen ez a sitt mennyiségétől is függ. Nagyobb bontás, ill. falvágás esetén elképzelhető, hogy a csigás megoldás hatékonyabb mint a lépcsőzés!

FALVÁGÁS ELŐTT KI KELL ÍRNI A HÁZBAN, HOGY ZAJ LESZ?

Minden társasházban benne van a házirendben, hogy a nagy zajjal járó munkákkal kapcsolatosan milyen előírások vannak. A leggyakoribb, hogy a munka (mi esetünkben a betonvágás, falvágás) előtt 1 héttel ki kell függeszteni a ház üzenőtáblájára, így a lakók felkészülhetnek a kellemetlenségekre.