Ezért kell Önnek a statikus munkája

Sokan a statikus munkáját holmi “muszáj megcsináltatni, mert ez a törvény” jellegű kiadásnak, elintéznivalónak vélik. Pedig munkájuk több hasznot hoz, mint amennyi pénzt visz.
Olyan, mintha pénzt kapna. És a kivitelezők munkájának sikerességét is támogatja. Mit is jelent a munkájuk a gyakorlatban?

 

A „nagykönyv szerint” a statikus az épületek tartószerkezeteinek károsodása, terhelésének változása, az épület átépítése esetén lép a színre munkájával, és statikai szakvélemény készítését végzi el.
A szakvélemény készítése során olyan elemeket határoz meg, mint az ingatlanok esetében már meglévő tartószerkezetek típusát és állapotát.

Ha károsodásról van szó, akkor veszélyességének mértékét és megerősítési lehetőségét.
A tulajdonos által tervezett álom lehetséges tartószerkezeti megoldásait gondolja át, és szakvéleményezi.

 

A statikussal nemcsak online fog találkozni

A szakvélemény elkészítéséhez ugyanis minden esetben szükség van a meglévő állapot helyszíni szemrevételezésére. Sőt, bonyolultabb helyzetek esetében a nem látható, eltakart szerkezeti részek (ilyen az alapozás, a födém, a gerenda) feltárására is. Gyakran találkozhatunk munkájával épületvásárlás előtt is, amennyiben nem akar a vásárló zsákbamacskát venni.
De átépítések, tetőtér-beépítések előtt is. Segít szerkezeti, építészeti, jogi kérdésekben is eligazodni.

Ezt kapja kézhez: a statikai terv részletei

Az általa készített statikai kiviteli terv minden tartószerkezeti részletre kiterjed. Olyan részleteket is tartalmazhat (szituációfüggő), mint az alapozási terv, a lépcsők vasbeton tervezete, az áthidalók, gerendák, födémek terve. Tudni kell, hogy acél, monolit vasbeton, vagy gerendás vasbetonról van-e szó. De a pillérek acél és vasbeton terve is részét képezheti.
Egyesek esetekben támfaltervek, rámpa vagy tetőszerkezeti tervek is helyet kapnak.

Mikor ajánlott statikai kiviteli terv készíttetése akkor, ha nem muszáj?

A muszáj szituációkkal nem tud mit kezdeni az ember. Kellenek, és kész.
Hiába a törvénymódosítások (évekig a tartófal,- ill. főfalmódosítás engedélyköteles volt), és a 2017.01.01-től a saját tulajdonon belüli tartószerkezeti változtatások építési engedélyhez köttetésének felszámolása (akár 200 ezer Ft megtakarítást is jelenthet ez Önnek).

A statikai szakvélemény még mindig kell és szükséges ilyen esetben is.
Azonban van, amikor nem kötelező, de tanácsolt.

A kiviteli terv bonyolultabb elrendezésű épületek esetében mindig tanácsos. Így a kivitelező munkáját is segítheti, és egy jól átgondolt és megtervezett épületen több lesz a megspórolt pénz is. Jóval több, mint amennyit a tervért kifizet. Mintha pénzt kapna.

Így a kivitelező is meglévő tervek alapján dolgozhat, nem kell rögtönöznie. A jövőben nem lesznek viták sem. És a kivitelező is tudja, mire vállalt munkát. Neki is egyszerűbb és megnyugtatóbb.
Pontosan tudja az épület egyes részeinek csomóponti megoldásait, és a statikus által meghatározott és előre jól kitalált megoldásokat valósítja meg.

 

A statikus olyan szituációval szemben is megvédi, amire nem is gondolt

Pontos tervek alapján pontosan tudni fogja, mire van szükség a falbontáshoz.
Egy statikai szakvélemény a számításokat, ellenőrzéseket is tartalmazhatja. Így könnyedén kiszámítható a falbontáshoz szükséges kiváltás. A csomóponti megoldásokkal a falbontás előtt pontosan elkészíthető belőle a kiváltás.

És amire még csak nem is gondolt: védelem szempontjából sem árt egy statikusi vélemény. Így engedélyek ide vagy oda; nem eshet meg Önnel, hogy a legközelebbi lakógyűlésen azzal vádolják, hogy Ön miatt esett le egy csempe a földszinten. És kezdődjön a magyarázkodás.

Évek óta ugyanazzal a statikussal dolgozunk. A munkák során összeszoktunk. Habár a statikai szakvélemény beszerzése az Ön feladata a kivitelezéshez; „házon belül” megoldjuk Önnek, hogy ne kelljen rohangálnia statikus után.

Megosztás