Vajon tudnia kell a lakóközösségnek a lakásátalakítási terveimről?

2017.01.01-től egyszerűbben kivitelezhet egy – akár főfalat is érintő – lakásátalakítást. Azonban a jogszabályi lazulások árnyékában sokan elfelejtkeznek egy igen fontos „hivatalos teendőről”. Melynek elmulasztása a lakókkal történő pereskedéshez is vezethet. Mi is lenne ez?

2017-es év kezdete számos lakástulajdonosnak adott könnyebbséget a lakásterveiket illetően.
A panelban élők legnagyobb újévi ajándéka volt a jogszabályváltozás.

Miért járnak jobban ma a tulajdonososok, ha falat akarnak bontani vagy átalakítást végezni?

A társasházak, közös tulajdont képező területek esetében eddig a falvágás komoly szabályokhoz volt kötve, ha a szóban forgó szerkezet főfal, tartófal vagy merevítőfal volt. Válaszfalak esetében ennél lazábbak voltak a szabályok. És szinte semmi nem szabott gátat az elképzeléseinknek (ésszerű statikai kereteken belül).

Jóllehet ma már számos kivitelezéshez építési engedély nem kell, és a hatóságnak se kell bejelenteni a társasházi lakásokban végzett felújításokat, egy apró nélkülözhetetlen lépést mégis sokan elfelejtenek:

a tulajdonosok hozzájárulását azonban ki kell kérni.

Ennek elmulasztása komoly vitákat szülhet. A társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozó törvény ugyanis nem hagyható figyelmen kívül.

Miért is kell a szomszédomnak tudnia a lakásátalakítási terveimről?

Sokkal nagyobb mozgásteret és könnyebbséget jelent, hogy akár homlokzatot érintő átalakítási, felújítási munkálatok elvégzéséhez sem kell társasházakon belül építési engedélyt kérni.

Akár két egymás melletti lakás egybenyitása, vagy egy főfal „átszabása” nem tartozik senkire. Talán Ön is így gondolja.

Azonban a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozó törvény szerint a tervezett beavatkozásokat az épület tulajdonosi közösségét képviselőnek, illetve az igazgatóságnak be kell jelenteni.

Ennek megtétele azonban számos vitaalapot felszámolhat.
Bizony.

Az a bizonyos Szervezeti és Működési Szabályzat, Alapszabály vagy házirend, ami a mindennapokban eszébe se jutna. Lehet többet kellene járni közösgyűlésekre…

Amikor a klímája felszerelése pereskedéshez vezet

A tulajdonsosok többségének hozzájárulását célszerű megszerezni olyan beavatkozások során, ami a ház szerkezetét, a villamos hálózatot érinti, vagy a vízvezetékeket.

Mivel a homlokzatot érintő beavatkozásokkal is ez a helyzet, egy klíma felszerelése is botrányt szülhet.
De lakóközösségtől függően akár pereskedéshez is vezethet. Nem kevés példa is ezt támasztja alá.

Mielőtt belevág a lakásátalakításba, feltétlenül szerezze be a szükséges tulajdonosi hozzájárulásokat.
Ennek birtokában már pontosan kérhet árajánlatot a pontos terveire.

Tudta, hogy mi viszont az engedélyköteles munkáknál is segítünk az engedélyeztetés folyamatát átlátni? E-naplót kezelünk és vezetünk. Felelős műszaki vezetőt biztosítunk és tűzvédelmi burkolatokat, bevonatokat is készítünk, készíttetünk és dokumentáltatunk.

Azért, hogy Önnek minél kevesebb adminisztráción kelljen gondolkodnia, és gyorsabban elintézhesse azokat.

Megosztás