Egyesek ütvefúróval esnek neki a betonnak, vajon jól teszik?

Került már olyan fúrógép a kezébe, ami egyben ütvefúró is volt? Sokan esnek neki betonfúrásnak hasonló eszközökkel. És nem tudják, miért kell a kukába dobni folyton a fúróhegyet. Csak mert nem ismerik a legfejlettebb módját a beton-, és vasbeton szerkezetek megmunkálásának. Ön ne járjon így.

Egyesek szeretnek házilag barkácsolni. Megoldani ezt-azt.
A barkácsboltok gyakori látogatóiként számos barkács-, és ipari kategóriájú fúrógépek kerülhetnek a kezükbe. Amik gyakorta egyben ütvefúrók is.
Ilyenkor jön a légből kapott ötlet: nekiállnak a betonfalazat fúrásának.

Vajon jól teszi, ha ütvefúróként is használható fúrógéppel esik neki a betonnak?

Mivel a különböző gépfajták között óriási különbségek lehetnek, nem feltétlenül alkalmas bármelyik gép erre. A fa és fém fúrásához használható fúrófejek pl. azonnal tönkre mennének a betonban. Így tulajdonképpen egy drága gépünk lelné kárát a próbálkozásunknak.

Azonban mi a helyzet a keményfém-lapkás fúrófejekkel?

Mivel élük rendszerint nincs, így sima fúrást képesek végezni. És a fúrás során csupán egy forgáseffektust könyvelhetünk el általuk, ahol a fúrófej pörög és melegszik a betonban.
Hatékony betonfúrás csakis olyan fúrófejjel valósulhat meg, ami egyben kalapáló mozgást is végez.

A ütvefúró gépeknél éppen ezért az ütőmozgás egy körmöstárcsás ütőműnek köszönhetően valósul meg. A fordulatszám pedig párhuzamosan összefügg az ütésszámmal: nagyobb fordulatszámon pörgő gép nagyobb ütésszámot produkál. Ergo, nő az ütési energia. Így látszólag egyes gépekkel hatékony fúróteljesítményt érhetünk el, ha nagy teljesítményű ütvefúróval van dolgunk.

 

Mégis miért nem ajánlom az ütvefúrókat betonfúrásra?

A kellemetlen igazság az, hogy az ütvefúrók sohasem lesznek a betonfúrás ideális eszközei.
A hatékony fúráshoz ugyanis magas fordulatszámra van szükség, ez pedig nagyon felmelegíti a fúróhegyet.

Elegendő csupán néhány másodperc, és Ön azt veszi észre, hogy pillanatok alatt kiolvadt a keményfém lapka, és a fúrószár pedig mehet a kukába.
Az ütvefúrógép nem betonfúrásra lett kitalálva, és ez az üzemmód még a jó minőségűek számára is megpróbáltatás, habár egy háztartásban adódó betonfúrás feladatait viszonylag jól bírják. Azonban ehhez is tudni kell koordinálni a munkálatokat és több lépcsőben szükséges fúrni. Sosem szabad azonnal 12 mm-es átmérőre szabni a furatot. Célszerű kisebb átmerővel indítani és fokozatosan bővíteni.

És gyakori fúrásszünetre számítson.
Különösen nagy furatátmérőknél lesz szüksége az ütvefúróknál valami jobbra
Az ütvefúrók, vagy a fúrókalapácsok használata nemcsak körülményes és nagyon pontos koordinációt kíván meg egy olyan eszköztől, ami eredetileg nem a betonfúrásra lett kialakítva; van ennél nagyobb gond is, ami velük kapcsolatos.

Kellemetlen hanghatásokkal és rezgésekkel jár a használatuk.
Társasházak esetében a zaj az egész házban zavaró lehet. Nagy átmérőknél alkalmazva pedig repedések is keletkezhetnek általuk az épületben. A munka nagy porral, piszokkal is jár.

A nagy furatátmérők csendes és pormentes technológiája?

Nagy furatátmérők korszerű technológiája ma már egyértelműen a rezgésmentes technológia. Azaz a gyémánttechnológia alkalmazása.
A legfejlettebb módja a beton-, és vasbeton szerkezetek megmunkálásának.

Nincs ütés – emiatt rezgés sincs

A fúrást ebben az esetben nem a folyamatos „ütés végzi”, hanem egy speciális, gyémántszemcsés szerszám. Ami a szerkezetekben található vasalást is elforgácsolja.
A vágási, fúrási munkálatok után nem követel meg utólagos javítást, korrekciót.

Az ütések nélkülözése miatt nincsen zaj és zavaró hanghatások (nincsenek rezgések), a porképződés rendkívül alacsony.
A legideálisabb furatkészítő szerszám beton, vasbeton esetén. Mindezt falba, födémbe, felületre merőlegesen is használható akár.
A gyémánttechnológia inkább professzionális kategória. És nem a boltok polcait célszerű megcélozni érte, hanem erre a technológiára szakosodott céget.

Megosztás