Furcsa szituáció, amikor a tűzvédelmi dokumentáció alól mentesülhet

„Panelban vágnánk falat. És acélgerenda beépítésére is sor fog kerülni.”- a helyzet adott. De vajon minden esetben szükség van tűzvédelemre és meg lehet ezt az összeget spórolni? Igen is és nem is.  Hogy van ez?

Akiknek dolgoztunk, azok tudják, hogy mi nemcsak falat bontunk, nyílásokat vágunk. És elvégzünk egy adott munkát. Hanem a projekteket komplexen látjuk.
Azaz az engedélyköteles munkáknál sem hagyjuk magára. Segítünk az engedélyeztetés folyamatát átlátni. Eligazodni az információk között. E-naplót kezelünk és vezetünk. Felelős műszaki vezetőt biztosítunk és tűzvédelmi burkolatokat, bevonatokat is készítünk, készíttetünk és dokumentáltatunk.

És megválaszoljuk a kérdéseket. Az ellentmondásokat is.

 

Akkor most kell vagy sem minden esetben tűzvédelem?

Igen is és nem is.
Panellakás ide vagy oda, minden ingatlan esetében a falvágás során a beépített acélgerendák tűzvédelmi bevonata szükséges. Minden esetben.

Azonban a hitelesített tűzvédelmi cég által kiadott legális dokumentációra nem minden esetben van szükség. A „papírra” csak akkor van szükség, ha a szakhatóság kéri. Ha az építési engedély nem tartalmazza a tűzvédelmi leírást, akkor nem szükséges annak dokumentálása.

 

Ha az Ön terve megkapta az építési engedélyt, a hivatal nem tehet semmit

Ha Ön úgy kezd neki a falvágás projektjének, hogy az engedélyeztetési tervdokumentációban fel van tüntetve a tűzvédelmi bevonat készítése (falvágás feltétele, hogy kiváltás beépítése szükséges, és annak  tűz ellen való lekezelése), a dokumentáció alól sem mentesülhet.

Ha azonban nem tartalmazza, és a tűzvédelem nem feltétele a falvágásnak és az acélgerendás megerősítésnek sem, akkor a dokumentációt Öntől nem kérhetik számon.  Amint az Ön terve megkapta a jogerőre emelkedett építési engedélyt- mindegy, hogy az építési hatóság hibázott-e – már nem bolygathatja a témát a hivatal.

Még a falvágás tervezése előtt meg lehet beszélni a statikussal, hogy olyan áthidalót alkalmazzon, ami nem kívánja meg a tűzvédelmet, nem kell tűz ellen védeni. Helyette használható kerámia, beton vagy egyéb áthidaló, így a tűzvédelmi bevonatok készítése is elkerülhető.

Amennyiben a tervekből kimarad a tűzvédelem – statikai vizsgálat eredményeként-, akkor a tűzvédelmi dokumentáció alól is mentesül. Panelvágások esetében szigorúbb hatósági álláspontra számíthat, és a használatbavételi engedély érdekében ajánlott betartani az előírásokat.

Megosztás